![]() | Re: Па слядах стажыроўкі |
Дзякуй, Каця. Я ў сваю чаргу пераклала уражанні Дануты Стэрны, якія яна напісада на старонцы Цэнтра грамадзянскай адукацыі. Беларускія настаўнікі зноў у Польшчы 2013/02/04 Данута Стэрна, СЕО, Варшава ![]() У чарговы раз нас наведалі беларускія настаўнікі, якія карыстаюцца метадам актыўнай ацэнкі. Прыехалі ў Польшчу 15 удзельнікаў дыстанцыйнага інтэрнэт-курсу актыўнай ацэнкі. Група наведала школу Мантэсоры, грамадскую школу ў Таруні, дырэктарам якой з'яўляецца трэнер СЕО Эва Боргаш. Я мела задавальненне сустракацца з беларускімі калегамі ў чацвер, 28 красавіка, у апошні вечар іх побыту ў Варшаве. Настаўнікі былі ў захапленні ад наведаных школ. У прыватнасці, ім спадабаліся адносіны паміж настаўнікамі і вучнямі. Яны прызналі, што ў Беларусі існуе жорсткая дысцыпліна і вучні маюць значна менш свабоды і магчымасці творчага развіцця. Я прадставіла гасцям даследаванні прафесара ў галіне адукацыі. Джона Хэты (John Hattie). Яны былі вельмі ўражаныя . Да гэтага часу яны не мелі доступу да такога роду аналізу, які праводзіўся ў такім маштабе. У канцы мы абмеркавалі выкарыстанне актыўнай ацэнкі. Мы паспрабавалі адказаць на часта ўзнікаючыя пытанні: · Ці павінны прысутнічаць на кожным уроку ўсе элементы AA? · Што рабіць, калі вучань не згодны з мэтамі ўрока,прапанаванымі настаўнікам? · Ці тэма ўрока можа быць прыкладна такой жа, як яго мэта? · Ці можа тэма ўрока стаць ключавым пытаннем? · Як выкарыстоўваць права выбара, каб матываваць вучня да працы? · Дзе знайсці карысныя для навучання метады і прыёмы? Нам было цяжка развітацца. Настаўнікі сказалі, што яны не заўважылі , як праляцеў час . Мы зрабілі здымак на памяць на фоне малюнкаў, якія візуалізуюць некаторыя метады актыўнай ацэнкі. Мы дамовіліся сустрэцца летам у Мінску,калі Беларускаму таварыству імя Роберта Шумана ўдасца выйграць грант для далейшага супрацоўніцтва Цэнтра грамадзянскай адукацыі з беларускімі настаўнікамі. |